I modern tid diskuteras ofta fenomenet lättkränkthet. Många hävdar att “alla är så lättkränkta nuförtiden”. Men är det verkligen så? Kan det vara så att du själv har en bristande förståelse för situationen?
“Så här gjorde vi inte när vi var små!”
Hur kan du vara så säker på det? Har du verkligen haft full insikt i alla människors beteenden och känslor under din uppväxt? Är du verkligen en allsmäktig gud med den insikten, eller bara dum?
När du som individ kritiserar andras lättkränkthet, eller att det nog var bättre förr, måste du först förstå en viktig sak: Du kommer aldrig ha rätt i den här frågan.
Kanske var din uppmärksamhet riktad mot något helt annat när du var ung? Högst troligt. Ta bort alla livserfarenheter du haft och försök komma tillbaka med samma åsikt igen. Men det är klart, de memes du ofta delar avslöjar också en hel del – om en förvrängd verklighetsuppfattning.
Du hävdar att ni endast hade en fotboll och en disktrasa att leka med. Ni hade något annat tekniskt brukbart. Men i själva verket så handlar det om både personlig och teknisk utveckling i det här fallet.
Är vi inte lite mer kränkta idag åtminstone? Ingen var ju det förr. Eller?
Det har gått många år sedan din egen medvetenhet började växa, vilket kanske gör att du nu känner dig kränkt över hur orättvist det var jämfört med idag. Eller så har du helt missat att dåtid och nutid inte alls går att jämföra, eftersom varje tidsålder har sina egna unika förutsättningar. Vi befinner oss ständigt i rörelse, och när vi pratar om att vara kränkt då och nu, särskilt i den pågående tidsepoken där vissa ser allt som woke, ser vi att rasistiska tv-program från förr fortfarande jämförs med dagens samhälle. Man säger att “det här skulle aldrig få sändas idag”. Men sanningen är att orättvisor alltid har påtalats genom alla tider. Därför fungerar dina argument fortfarande inte, inte ens när du är kränkt.
Personlig utveckling hos andra – som du missade
Nej! Låt oss vara uppriktiga nu. Människan utvecklas hela tiden. Även om det är svårt att tro det när jag skriver den här texten, så gör även du det. Kulturella och sociala normer spelar en avgörande roll i hur människor reagerar på olika situationer. I samhällen där individualism är starkt betonad kan personliga rättigheter och självständighet vara väldigt centrala. Då kan även mindre överträdelser upplevas som allvarliga. Detta leder ofta till en ökad känslighet för kränkningar, särskilt när individens identitet eller värderingar ifrågasätts. Samtidigt har vissa grupper blivit mer medvetna om tidigare förtryck och ojämlikheter. Den ökade medvetenheten kan göra att de är mer vaksamma mot potentiella kränkningar.
Din måttstock är inte universell eller något som definierar urtypen av vad som är rätt eller fel. Vad som uppfattas som kränkande är individuellt. Om vi nämner att butiker börjat sälja vintermust på sommaren, kommer någon högerextremist helt säkert att protestera. Det spelar ingen roll vilken sanningshalt påståendet har om att Lucia kommer framträda helt på arabiska år. Eller om Kalle Anka byts ut mot koreanska enhörningar. Någon kommer uppfattas som “lättkränkt” ändå. På samma sätt väcker diskussioner om “woke”-kultur eller andra vänsterbetonade ämnen reaktioner från motsatt håll.
Samtidigt kan lättkränkthet också ses som en produkt av ökad empati och medvetenhet om andras känslor och upplevelser. I ett samhälle där människor blir mer medvetna om social rättvisa och ojämlikheter, finns det en större beredskap att reagera. De kan också avvisa handlingar som anses kränkande.
Lättkränkthet är komplext och påverkas av kulturella normer, psykologiska tillstånd, digitala medier, polarisering, maktdynamiker och empati. Varje individ och situation är unik. Det är viktigt att förstå dess rötter för att navigera konstruktivt i dagens samhälle.
Så det är kanske trots allt du som är lite dum i huvudet när det kommer till kritan?